Viden, udvikling og samvær
8600 SilkeborgVælg område
Vis underviser

Underviser

Flere Forskellige Undervisere
Venteliste

Senioruniversitetet i Horsens

Ved spørgsmål ring til 86 81 21 00

Program efteråret 2020
Senioruniversitetet består af syv forelæsninger til en samlet pris af kr. 400.
Kaffe/te med brød til kr. 30, kan bestilles og betales ved indgangen.
Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte AOF Aftenskolen på 86 81 21 00.
Forelæsningerne:
Tirsdag den 8. september 2020
Dansk Landbrug - udvikling eller afvikling
Jørgen Eivind Olesen, professor og leder af Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Dansk landbrug har over de seneste hundrede år udviklet sig til et af verdens mest intensive og produktive. Det har resulteret i et meget stort pres på miljø, klima og natur og har medført en omfattende og detaljeret offentlig regulering, uden at det har løst problemerne. Omkring 80% af den danske produktion afsættes på verdensmarkedet, hvor bæredygtighed spiller en stigende rolle. Det kræver nye teknologiske, bioteknologiske og organisatoriske løsninger at opfylde krav til bedre natur, miljø og klima.
Tirsdag den 22. september 2020
Isn’t It Romantic? - fra Broadway til Hollywood
Lars Boye Jensen, pianist og musikformidler
Pianisten Lars Boye Jensen spiller og fortæller om The Great American Songbook. Sådan kaldes den store skat af melodier, der blev skabt i de brølende tyvere, under depressionen og Anden Verdenskrig. Alt i alt en turbulent epoke, som har formet det USA, vi kender i dag. Undervejs skal vi høre musik af bl.a. Gershwin, Rodgers og Arlen. Det er Cy Walter, Cocktailpianisternes Rachmaninov, der har arrangeret stykkerne for klaver.
Tirsdag den 6. oktober 2020
På tur i Østverdenen
Thomas Ubbesen og Anne Haubek, journalister, tidligere programredaktører i DR og forfattere
Det er 30 år siden, at kommunismen smuldrede i et oprør, som praktiske taget ingen havde forudset. Hvad skulle det hele ende med? Det spørgsmål vil Anne Haubek og Thomas Ubbesen give et foreløbigt bud på.
De to besluttede sig sidste vinter for at undersøge, hvordan det egentlig står til for befolkningen i 15 tidligere kommunistiske lande. Det blev en dramatisk tur på lavt budget til søvnige småbyer og halvt affolkede flækker i udkanten af vores kontinent, steder som sjældent får besøg udefra.
Beretningen om deres møder med helt almindelige eks-kommunister er der nu mulighed at høre om, og om der er så meget at råbe hurra for blandt de millioner, hvis verden gik under.
Tirsdag den 20. oktober 2020
Retsopgøret efter besættelsen
Ditlev Tamm, forfatter, dr. jur. et phil., dr. honoris causa og professor i retshistorie ved Københavns Universitet.
Det er i år 75 år siden, at den tyske besættelse af Danmark ophørte.
Som overgang til efterkrigstiden gennemførtes en udrensning og et retsopgør, hvis grundlag og praksis stadig diskuteres og tilmed sætter sindene i bevægelse. Det er opgøret og dets stadige aktualitet forelæsningen omfatter.
Tirsdag den 3. november 2020
Grænsen mellem liv og død
Benedict Kjærgaard, overlæge og stabslæge
Benedict Kjærgaard er overlæge ved Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling ved Aalborg Sygehus og landets førende specialist i at behandle hjertestoppatienter med hypotermi (underafkøling). Han har været med til at udvikle en mobil hjerte-lunge-maskine, som redder mange liv. Han var ankermanden ved Præstø-katastrofen for 9 år siden, hvor syv af skoleeleverne nåede at få hjertestop af kulde, mens de forsøgte at kæmpe sig i land. Til deres held er forskningen og udviklingen i behandling af stærkt nedkølede patienter de senere år gået stærkt, og ved hjælp af hjertemassage og hjerte-lunge-maskiner lykkedes det at redde alle de elever, som blev trukket op af det iskolde vand.
Samtidig er Kjærgaard stabslæge ved flyvevåbenet, og har derigennem etableret et landsdækkende udrykningshold på Aalborg Sygehus.
Tirsdag den 17. november 2020
Kunst i verdensklasse - hvorfor er nogle kunstværker mere kendte end andre?«
Tilde Mønsted, cand.mag. i kunsthistorie
Kunsthistorien byder på mange fantastiske værker, og alligevel dukker nogle oftere op end andre. Hvorfor? Fordi de er i en klasse for sig! Hvad er det ved Mona Lisas smil, Michelangelos detalje med Guds hånd, der møder Adams, og Edvard Munchs udtryksfulde ’Skrik’, der gør disse værker så ikoniske? Denne eftermiddag kigger vi nogle af kunsthistoriens mesterværker efter i sømmene, ligesom vi også ser nærmere på en række af de værker, der gennem historien har været betydningsfulde for kunstens udvikling.
Tirsdag den 1. december 2020
Atomkraft – vejen til en fossilfri energiforsyning?
Bent Lauritzen, afdelingsleder Institut for Fysik, DTU
Atomkraft udleder ikke CO2, har lav miljøbelastning, og i modsætning til vind og sol kan atomkraft levere strøm, når der er brug for det. Ved at udbygge atomkraft får vi mulighed for helt at fjerne os fra de fossile brændsler og opfylde vores klimamål. Alligevel er atomkraft en omdiskuteret teknologi, hvor der stilles spørgsmål til sikkerhed, radioaktivt affald og samspillet med en elforsyning, som i stigende grad baseres på vedvarende energi. I foredraget går vi bag om teknologien. Hvad er argumenterne for og imod atomkraft, og vil udviklingen af nye reaktorer og brændselskredsløb kunne bidrage til at løse vores energi- og klimaudfordringer?

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 08-09-2020, kl. 15:00

Ugedag Tirsdag
Holdnr20-60850
Adresse Megascope Biograferne
Holmboes Alle 13 B
8700 Horsens
LokaleStor sal
Holdtimer7
Antal mødegange7
AfdelingAOF Horsens-Hedensted

Kursusdage

08-09-2020 Tirsdag 15:00  -  17:00
22-09-2020 Tirsdag 15:00  -  17:00
06-10-2020 Tirsdag 15:00  -  17:00
20-10-2020 Tirsdag 15:00  -  17:00
03-11-2020 Tirsdag 15:00  -  17:00
17-11-2020 Tirsdag 15:00  -  17:00
01-12-2020 Tirsdag 15:00  -  17:00

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.