Viden, udvikling og samvær
8600 SilkeborgVælg område
Vis underviser
Allan Skou Larsen
Ledige pladser

Gudernes kær - kærets guder

Ved spørgsmål ring til 86 81 21 00

Vandets og tørvemosens gudemyter i Uldum Kær
Her vest for Uldum by svinger Gudenåen, Gudernes Å, sig gennem et af Jyllands største kærområder, vandet strømmer tværs over hovedlandet til Randers Fjord. Men gemt og glemt i mosehuller og under kratbevoksning findes spor fra oldtidens store myter om frugtbarhedernes gunst, om magterne under vandet og tørven.
I dag kan der fortælles historier og myter fra oldtiden til historisk tid. Guder, væsner og mosefolkets fortællinger tolkes på den guidede tur, på de samme steder og på selvsamme åbred, hvor myterne skabtes første gang. Hedensted Kommune lod i anledning af Århus som Kulturhovedstad en landskabsudstilling i naturmaterialer skabe af trækunstneren Hans Madsen i kærets Tørring-ende med arkæologisk inspiration fra denne turs guide Allan Skou Larsen. Turen arrangeres i samarbejde med Glud Museum, landsbymuseum og historisk museum i Hedensted Kommune.

På turen i Uldum Kær forbindes naturfænomener med gudeverdenen og dets samfund, her hvor natur og landskab inspirerer til de gamle historier: En stor sølvskat fra Vikingetiden i vestenden af kæret ned ad en skrænt, fundet af en Thorshammer i en mark nord for kæret, et større ofringsområde fra Jernalderen centralt i kæret udgravet i tørvelag og en port til kæret i øst: En gravhøj fra bondestenalderen, der blev gravet væk for over 40 år siden og som havde et kulthus og masser af hellige huller rundt omkring. Kæret gemmer også på mere nutidige fænomener som Den Grå Dame, der går igen om natten med vådt tøj og "De nøjsomme kærbønder", der levede af kærets naturrigdomme indtil 1980`erne.

Med en mindre omskrivning af temaet fra Århus Kulturbyfestivals hymne, kunne Uldum Kær-hymnen lyde:
Jeg drømte mig en drøm om kærets første mennesker.
Jeg drømte mig en drøm om Gudernes kær og kærets Guder.
Jeg drømte mig en drøm…

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 27-05-2018, kl. 11:00

Ugedag Søndag
Holdnr18-84103
Adresse Uldum Kær
Kærvejen 59
7171 Uldum
LokaleFugletårnet
Holdtimer3
Antal mødegange1
AfdelingAOF Horsens-Hedensted

Kursusdage

27-05-2018 Søndag 11:00  -  13:00

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.